Asztal (tányér) korona kialakítása

Ali-bá bejegyzése a fórumon 2014.10.29.-én

 

A kialakítása viszonylag egyszerű: elülteted a fát, hagyod megnőni fej-magasságig, és ott elvágod. Ha nagyokat hajt felfele azt vagy lekötözöd, vagy levágod. Amelyik vízszintesen nő, azt meghagyod. Amelyik lefele nő azt levágod, vagy felkötözöd. Stb. ( Lehet szektoriális kettős metszéssel is ösztökélni, hogy így nőljön, de az kicsit bonyolultabb.) Tányérkorona kialakításakor a nagyobb felfele törekvő ágakat lekötözzük a törzshöz. (A vízszinteshez 20-30 fokos szögben. 1 év múlva már megfásodik annyira, hogy nem kell a kötözés.)

Az én almafáim télen így néznek ki. Un. “asztal” vagy “tányér”-korona módszer szerint nevelem őket.  

http://terra-kert.hu/gallery/image.php?image_id=686

Alulról (felfele, az ég felé) nézve igy néz ki tavasszal: egy réteg galyazat van csak, sok rövíd, termő résszel. 2.kép.

http://terra-kert.hu/gallery/image.php?image_id=688

 

Én szektoriális kettős-metszéssel és lekötözéssel alakítottam ki a vízszintes síkot. Évente általában 40-60 centis hajtásokat hoz. Ha jó irányban áll, pl. majdnem vízszintes és van helye, akkor marad. Ha nincs, vagy pl. függőleges, akkor tőből kivágom a téli metszéskor. Van amelyiket bebujtatom egy erősebb ág alá, néha műanyagos villanydrót darabkával rögzítem a megfelelő helyre.  

Tavasszal igy néznek ki a fák : 3.kép. (2,4 m magasról fényképezve).  

http://terra-kert.hu/gallery/image.php?image_id=690

 

Állva el tudok menni alatta és ősszel kézfelnyújtással minden alma leszedhető. (A magasságméretet magamhoz alakítottam. Az alsó elágazások kb. 160 cm-ről indulnak.)

Előnyei: A megvilágítottság tökéletes: a levelek sok napfényt kapnak, az alma színesebb, ízesebb A lombkorona szellős, alatta félárnyék: a talaj kevésbé szárad, a gyom kevésbé nő.(Nem süt agyon a Nap, ha alatta dolgozol) Lomb, gyümölcs viszonylag távol van a földtől, kevésbé éri fagy, köd, pára, eső után hamarabb megszárad, gomba kevésbé bántja. Kényelmes talajmunka (kapálógépezés). A földről végezhető: gyümölcs ritkítás, permetezés, szedés. Földről vagy kis állványról: metszés.

Legyél te is csapattag, csatlakozz a Terra-kert fórumhoz! Szerezz barátokat, ismerd meg mások módszereit, gyűjts új ismereteket, oszd meg tapasztalataidat!

Regisztrálj most, és élvezd más kertkedvelők társaságát!