A szőlő védelme darazsak ellen

Gergerg bejegyzése a fórumon 2021.08.14.-én

Régóta okoznak bosszúságot a darazsak. Az érett, illatos csemegeszőlőt már akkor megkezdik, amikor mi még várnánk néhány napot az elfogyasztásával. Nekem sok fajtám van (relatíve), azért, hogy az érésidőt a lehető leghosszabbra nyújtsam, vagyis mindig legyen friss szőlő. A darazsak viszont már az első szőlő érésekor megjelennek, és nekiesnek annak is, ami még nem teljesen érett, és addig nem nyugszanak, amíg mindent tönkre nem tettek. Egy ideig próbálkoztam flakonokból készült csapdákkal, de az csak bosszúra jó, mert az összes darázs úgysem fog belemenni. Idén úgy gondoltam, nem adok esélyt nekik.

Még júniusban rendeltem Kínából tasakokat. Ezek a tasakok egy vékony, fátyolszerű anyagból készültek, hasonló mint az egyszer használatos sebészmaszk egy rétege. Levegőt , párát átengedi, viszont valamennyire vízlepergető is, így nem csak a darazsak ellen, de akár az eső miatti repedés megelőzésében is segíthet.
 

 

Többféle méretben kapható, érdemes alaposan átgondolni, melyik lesz a megfelelő. Kialakításra is többféle létezik, az enyém zárását egy egyszerű textilbe varrott vagy ragasztott drótdarabbal oldották meg. Ráhúzom a fürtre, és körültekerem a dróttal. Az ára is változik, én 30 Ft körüli áron jutottam hozzá.
 


 

Mivel a Néró és az Irsai is megkezdte az érést (és a darazsak is menetrendszerűen megjelentek), ma nekiláttunk és elhelyeztük a tasakokat.
 

 

Egyetlen hátránya, hogy nem látjuk a szőlő állapotát. Vagyis ki kell nyitnunk, ha kíváncsiskodni akarunk, érett-e már, de ezzel szerintem együtt lehet élni.

A 30 Ft-os ár szerintem kicsit sem drága, főleg ha még a napot is bírja, és jövőre egy fertőtlenítés után újra fel tudom használni. Idén esélyük sem lesz a darazsaknak!
 
Legyél te is csapattag, csatlakozz a Terra-kert fórumhoz! Szerezz barátokat, ismerd meg mások módszereit, gyűjts új ismereteket, oszd meg tapasztalataidat!