A paprika tartósítása télire

Gergerg bejegyzése a fórumon 2021.08.18.-án

Bizonyára mindenki tudja, hogy a paprikát lehet savanyítani, nyersen fagyasztani, lehet paprikakrémet készíteni, de a nagyobb paprikákat kipucolva töltött paprikának is eltehetjük arra az időszakra, amikor már nincs lehetőségünk a kertből friss paprikát használni.

Közeleg az ősz, ilyenkorra a legtöbb paprikafajta beérik, a termések már nem nőnek akkorára mint nyár közepén. Túl vagyunk a savanyításokon, a lecsófőzéseken. Ha maradt még paprikánk, azt sem kel veszni hagyni. Most egy olyan elraktározási módot mutatok be, amit már évek óta hangoztatok itt a fórumon, és mégis mindig érkezik valamilyen kérdés, hogyan, miért.

Az első fontos dolog, hogy nagyon szeretem a paprikás tojást. Ez úgy néz ki, hogy nyáron 4-5 paprikát felkarikázok, egy serpenyőbe egy kis kockázott hagymával összesütöm, majd teszek rá 4-5 tojást. Aki nem szereti az ilyet, az ne is olvasson tovább. 🙂

Szóval ezt az ételt szeretném télen is enni, amihez értelemszerűen paprikára lesz szükségem. Megtehetném, hogy egyszerűen csak beteszem a fagyasztóba a felkarikázott paprikákat, majd azt veszem elő, de az rettenetesen sok helyet foglalna el. Hogy ezt elkerüljem, tehát elsődlegesen helytakarossági okokból elősütve teszem a paprikát a fagyasztóba. Nem kell nagy dolgot elképzelni, leszedjük a paprikát, megmossuk, kipucoljuk, majd karikákra vágjuk. Aztán egy jó nagy lábasban (fontos a nagy felület) vagy egy katlanban (én utóbbit használom) megsütjük. A sütéshez disznózsírt használok, mert fontos, hogy a fagyasztóba megdermedjen, és ne folyjon. A jól felhevített zsírban kis adagokba süssük a paprikát, mert különben túl sok vizet enged, és nem sülni, inkább főni fog, ami keserű ízt ad. Hasonlóan kesernyéset, mint a töltött paprika bundája. Szóval kicsi adagokban tesszük a forró zsírba, és csak annyi időt tölt benne, amíg a karikák elveszítik a tartásukat, puhává vállnak. Ekkor egy szűrővel kiszedjük, tepsikre borogatjuk hűlni, majd folytatjuk a következő adaggal. Mikor a tepsin lévő „megrogyasztott” paprika kihűlt, egyforma ételhordókat vagy szögletes margarinos dobozokat veszünk elő. A dobozokat kibéleljük nejlonzacskóval, és beleszedjük a paprikát, lenyomkodjuk, majd gumival lezárjuk, és már mehet is a fagyasztóba. 1-2 nappal később, mikor már összefagyott, kivehetjük a csomagokat a dobozokból, és azokat újra felhasználhatjuk. A kockára fagyasztott csomagok már doboz nélkül is szépen és helytakarékosan elhelyezhetők a fagyasztókban. Ezzel a módszerrel legalább a dupláját tudjuk a fagyasztóba betenni, mintha nyersen tettük volna el.

 

 

Télen, tavasszal, amíg új friss paprikánk nem lesz, egyszerűen csak kiveszünk egy tasakkal, pár percre meleg vízbe tesszük, hogy a zacskó elengedje, majd mehet is egyenesen a serpenyőbe. Amikor kiengedett, ráütjük a tojást, és már kész is a nyári reggeli. Erre a célra bármilyen paprika használható, igazából minél több fajta, és minél különbözőbb érettségi állapotú, annál finomabb lesz.

Én szinte minden alkalommal ezt reggelizek, amikor otthon vagyok. Jó sütögetést! 🙂

 
Legyél te is csapattag, csatlakozz a Terra-kert fórumhoz! Szerezz barátokat, ismerd meg mások módszereit, gyűjts új ismereteket, oszd meg tapasztalataidat!