Szőlő tárolása télire

Gergerg bejegyzése a fórumon 2021.09.03.-án 

Kedves szőlőszerető barátaim! Bizonyára nem vagyok egyedül aki rajong a szőlőért, és szomorúan konstatálja a tél kezdetén, hogy vége a szőlőszezonnak. Most egy kísérletbe kezdek, ha van kedvetek, tartsatok velem!

A cél, minél tovább megőrizni a szőlőt, eredeti formájában. Szoktunk ugyan mustot fagyasztani, és az gyakorlatilag korlátlan ideig eláll, de mégis csak jobb lenne akár a tél végén is ráharapni néhány egész szemre a kedvencünkből. A késői fajták betakarítás után, megfelelő helyen még egészen sokáig eltárolhatók, de én attól is tovább szeretném.

Az alapötlet nem az enyém, az araboknál bevett szokás agyagedényekben teljesen lezárva tárolni a szőlőt, melyet fogyasztáskor feltörnek. Feltételezem, az edény belsejében egy olyan mikroklíma alakul ki, ami stabil és kedvez a tárolásnak. Az edény lélegzik, de csak annyira, amennyire kell. Én nem vagyok egy nagy agyagműves, így az elvet lekövetve gipszből készítem el az edényeket. A gipsz hasonlóan működik mint az agyag, jól gazdálkodik a nedvességgel.

Sablonnak egyszerű használt tepertős dobozokat használok, melyeket a gipsz könnyebb kivétele céljából két oldalról bevágok, majd egy ragasztószalaggal újra összefogatom.
 

 
Ezt követően a dobozokat belülről egy ecset segítségével kikenem gipsszel. Ezt a kenést kétszer végzem el, az első kenés csak egy kontakt réteg. Összesen nagyjából 0,5-1 cm vastag réteget kenek fel.
 

 
Ha a gipsz megkötött (néhány perc), óvatosan kihámozom a formából. Meglepő módon könnyen és sérülésmentesen kijött.
 

 
A fedeleket a dobozok tetejébe öntöm. Első próbálkozásra kivételkor eltört a gipsz, így újra öntöttem, de másodszorra már a fedeleket is bevagdostam négy oldalról. Így már a fedelek is könnyen és sérülésmentesen kijöttek a formából.
 

 
A tárolásra szánt szőlő Néró. Nem ez a fajta az, amit majd tárolni szeretnék, hanem a Moldova, mert az a legkésőbbi szőlőm, de mire az megérik, szeretném ha lenne némi tapasztalatom, így hát a Néróval próbálkozok. Összesen 2 edényt készítek most. Az egyiket akkor fogom feltörni, amikor a Moldova sorsáról kell majd döntenem. Ez még majdnem 2 hónap. Ha akkor még egészséges lesz az elrakott Néró, akkor jó esélyekkel állhatok neki a Moldováknak is.
A szőlőnél figyeltem, hogy csak egészséges szemek kerüljenek be, és minden bogyónak legyen kocsánya, a szem ne legyen megbontva. A fürtöt felülről haladva egy ollóval lebontom mini fürtökre, vagy akár szemekre. Ha ezzel megvagyok, mehetnek az edényekbe.
 

 
Az edények lezárásához kevés gipszet keverek, és hogy a szőlőt a legkevésbé kenjem össze, nem az edényt, hanem a fedél szélét kenem körbe. Mikor végeztem, ráteszem az edényre, és hagyom megkötni. Ez maximum 1-2 perc.
 

 
Hogy biztosra menjek a lezárást illetően, egy újabb adag gipsszel körbekenem a rést, majd egy ecset segítségével szépen elkenem. Így a szőlő csak annyi levegőhöz jut, amennyit a gipsz ad neki.
 

 
Hogy milyen eredménye lesz, nem tudom. Nagyon bízok benne, hogy kb. 2 hónap múlva egészséges szőlőt veszek ki az edényből. Most leköltöztetem őket a pincébe. Ha a kísérlet eredményes lesz, akkor nagyobb edényeket készítek, és valamilyen dupla falú öntőformát, hogy egyszerűbb legyen az edénykészítés.

Ha van kedvetek, tartsatok velem! Sok veszíteni valónk nincs, és nagyon kíváncsi lennék más fajtákkal végzett kísérlet eredményeire is. Ha úgy döntötök, hogy ti is kipróbáljátok, töltsetek fel róla egy képet a fórumba, vagy a bejegyzés Facebook megosztása alá, hogy később összegezhessük az eredményeket!
 
Bejegyzés a Csemegeszőlő fórumon
Bejegyzés a Facebook-on

 
Legyél te is csapattag, csatlakozz a Terra-kert fórumhoz! Szerezz barátokat, ismerd meg mások módszereit, gyűjts új ismereteket, oszd meg tapasztalataidat!