Gergerg bejegyzése a fórumon 2021.09.05.-én
Lassan vége a kerti szezonnak, a legtöbb termést betakarítottuk. Azért lesz még némi gyümölcs, de az eddigi feszített munkatempón kicsit már lazíthatunk. Ideje hát megkezdeni a visszatérést a konyhába.
Mai ebédre még a nyár ízeit csempésztük némi húsburokba.
Hozzávalók:
• 1-1,5 kg karaj
• 3 csomag szeletelt sonka / bacon
• ha friss nincs, egy doboz konzerv gomba
• 2-3 db különböző színű paprika
• 2 közepes paradicsom
• 30 dkg sajt
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál kechup
• ecet
• só
• cukor
• fűszerek
A karajt felszeleteljük, vékony szeletekre, megtisztítjuk a szelethez nem tartozó darabkáktól. A hagymát felkockázzuk, zsírban üvegesre sütjük, majd a karajból leeső apróra vágott nyesedékhússal összesütjük. 10 perc sütés után hozzáadjuk a gombát. A gombát ne felejtsük el átöblíteni, a konzerv levében rengeteg só van! 10 perc további sütés után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A sajtot lereszeljük, a paprikákat csíkokra szeljük. 2 db őzgerinc formát (de bármilyen más forma is lehet) kibélelünk alufóliával. Érdemes vastagabb alufóliát választani, ezt jobb üzletekben, drogériákban be tudjuk szerezni.
A kibélelt formába előbb a sonka szeleteket tesszük úgy, hogy a forma szélén túllógjon, és a szeletek fedjék egymást. Ezt követően a karajcsíkokkal előbb alulra teszünk egy sort, majd a forma oldalát is kibéleljük. A bélelés legyen egységes, ahol hézag van, nyugodtan pótoljuk kisebb darabokkal, nem fog a végén szétesni.
A paradicsomokat felkarikázzuk, majd a forma aljára, a karajcsíkokra helyezzük. A paradicsomot fűszerezzük tetszés szerint, én magyaros fűszerkeveréket használtam, de kinek-kinek ízlése szerint szinte bármilyen fűszer használható. A paradicsomra ráöntjük előbb a sajt falét,aztán a gombás tölteléket, rárakjuk a csíkokra vágott paprikát, majd rászórjuk a reszelt sajt másik felét. A sajtra elhelyezzük a felcsíkozott paprika második felét és egy újabb réteg paradicsommal borítjuk. A paradicsomot ismét fűszerezzük, és a karajszeletekkel betakarjuk. A kilógó sonkavégeket ráhajtjuk, és egy-egy szelettel fedjük. Az alufóliával alaposan becsomagoljuk.
A formákat egy nagyobb tepsibe tesszük, és a tűzhelyünk legalacsonyabb fokozatán 60-80 perc alatt összepároljuk. Ha kivettük a sütőből, az alufólia csomagolást megnyitva hagyjuk egy kicsit (kb. 15 perc) hűlni. Mivel eddig teljesen zártan párolódott, az ízek átjárták a húst, de némi lé is keletkezett, ezt leöntjük róla, majd a tepsire fordítva kiborítjuk a rudakat a formából.
A 3 gerezd fokhagymát összetörjük, 2 evőkanál kechuppal összekeverjük. A keverékhez borsot és egy teáskanálnyi cukrot adunk. Alapos keverés után bekenjük vele a rudakat. A cukor miatt szépen rá fog karamellizálódni, és egy fényes, aranybarna bevonatot képez a hús felületén.
A rudakat visszatesszük a sütőbe, és most már magasabb hőfokon megpirítjuk. Ha elkészültünk, a szeleteléssel addig várunk, amíg a rudakat már meg tudjuk kézzel fogni.
A salátához egyszerű ecetes öntetet készítünk, 1 deciliter ecet (10%-os), 2 evőkanál cukor, fél kávéskanál só, 3 deciliter víz és 1 evőkanál olaj összekeverésével.
Köretnek tetszés szerint párolt rizs, vagy hasábburgonya egyaránt megfelel, én most utóbbit választottam, pár édesburgonya csíkkal.
Jó étvágyat!
Legyél te is csapattag, csatlakozz a Terra-kert fórumhoz! Szerezz barátokat, ismerd meg mások módszereit, gyűjts új ismereteket, oszd meg tapasztalataidat!
Regisztrálj most, és élvezd más kertkedvelők társaságát!