Gergerg bejegyzése a fórumon 2021.09.11.-én
Ma megint “apa főz napot” tartottunk. 🙂
Még akad a kertben 1-2 cukkini, uborka, van bőven paradicsom, paprika, így hát adott volt a feladat.
Hozzávalók:
2 kisebb cukkini
10 tojás
pár hagymaszár, vagy metélőhagyma
10 dkg sajt
3 tömlős sajt
4-6 csirke felsőcomb
1 fej hagyma
4-5 nagyobb paradicsom
2 paprika
1 uborka
6-8 db közepes krumpli
fűszerek
Ha jó sorrendbe végezzük el a feladatokat, akkor kevés várakozással, folyamatosan tudunk haladni.
Szükségünk lesz egy univerzális gyalura. Nem nagy költség, és sokoldalúan használható. Ha még nincs ilyenünk, mindenképp szerezzünk be egyet, hasznos segítség.
A cukkiniket megmossuk, és az egyiket karikákra szeljük. Érdemes előre kiválasztani a a tepsit amiben a tekercset sütjük, és a szeleteket előre kirakni, hogy lássuk mennyire van szükségünk. Ha van maradék, akkor azt a másik cukkinivel együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba, és egy evőkanál sóval besózzuk, majd 5-10 percig hagyjuk állni. Ezalatt a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Érdemes a tepsi hátoldalát használni, a papírt az élekre simítva, majd a hajtásokat az ujjunk közt áthúzva tökéletes méretű bélelést készíthetünk. A reszelt cukkinit alaposan kicsavarjuk, és egy tányérra tesszük. A kicsavar tök térfogata kb. a fele lesz a reszelt állapothoz képest.
A kicsurgott levet kiöntjük, és a tálba beleütjük a 10 tojást ( ne mosogassunk fölöslegesen). A tojáshoz egy kávéskanálnyi sót és borsot teszünk, majd alaposan felverjük. A hagymaszárat apróra vágjuk, és a kicsavart cukkinivel együtt a tojáshoz keverjük. Az elkészült masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. A szeletelt cukkinit a massza tetejére rakjuk úgy, hogy a szeletek fedjék egymást. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
A töltelékhez használhatunk különböző sajtokat, keverhetünk hozzá túrót, én az egyszerűség kedvéért tömlős sajtot használtam, és trappistát reszeltem hozzá, hogy ne legyen túl lágy. Keverhetünk hozzá kaprot is, jól illik az íze a cukkinihez. Mivel nálunk nem mindenki szereti a kaprot, én nem tettem bele. Az egyetlen dolgom tehát a sajt reszelése volt, amíg a tekercs sült.
Ha a massza megsült, kivesszük a sütőből, és egy másik sütőpapírra borítjuk. Úgy a legkönnyebb, ha a sütőpapírt rásimítjuk, és egy másik tepsit vagy tálcát teszünk a tetejére, majd az egészet egyben átfordítjuk. Most a massza alja van felül, és a cukkini karikákkal takart oldala lefelé. Még melegen bekenjük a sajtkrémmel, és rászórjuk a sajtot. A sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük, és belecsomagoljuk a sütőpapírba. Hagyjuk kicsit hűlni, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.
Felkarikázzuk a hagymát, egy paradicsomot, és egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, amit előtte pár csepp olajjal megcsurgatunk. Az előkészített combokat erre az hagyma-paradicsom ágyra tesszük, így az ízek átjárják, és nem is ragad le a hús. Alufóliával lefedve a sütőben 40 perc alatt puhára pároljuk. Ezt követően kicsomagoljuk, befűszerezzük ízlésünk szerint, és pirosra sütjük.
Amíg a tekercs hűl, a hús sül, megpucoljuk és felszeleteljük a krumplit, és el is kezdhetjük kisütni.
Ha minden elkészült, már nincs más dolgunk, mint megágyazni az összetevőknek. A paradicsomokat, paprikákat, uborkát felszeleteljük, kirakjuk a tál szélére, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. A tekercset kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, és a tál közepére tesszük. Körberakjuk a krumplival, majd végül elhelyezzük a húsokat.
Jó étvágyat!🙂
Legyél te is csapattag, csatlakozz a Terra-kert fórumhoz! Szerezz barátokat, ismerd meg mások módszereit, gyűjts új ismereteket, oszd meg tapasztalataidat!
Regisztrálj most, és élvezd más kertkedvelők társaságát!